Альфа-ліпоєва кислота (ліпоєва кислота, АЛК) – вітаміноподібна речовина, що проявляє високу антиоксидантную активність, помірну протизапальну дію і захисні властивості. У косметології цінується її антивікова дія, завдяки чому компонент включають до складу омолоджуючих засобів. Властивостям, якими наділена косметика на основі альфа-ліпоєвої кислоти, буде присвячена ця стаття.

 

Властивості альфа-ліпоєвої кислоти

Разом з ферментами АЛК бере безпосередню участь у хімічних реакціях і обмінних процесах, що відбуваються в організмі. В першу чергу альфа-ліпоєва кислота – природний антиоксидант. Її функція полягає в нейтралізації незв'язаних частинок молекул, відомих як вільні радикали. При виробництві кремів, масел і іншої продукції її вбудовують в косметичні реакції, зберігаючи стабільну структуру. З її допомогою також вдається продовжити дію інших активних компонентів, які входять до складу косметики. До інших причин, за якими цей тип ліпоєвої кислоти використовується в косметології, відносяться:

  1. Водо - і жиророзчинні властивості. Це відрізняє АЛК від вітамінів E і C.
  2. Здатність проникати крізь ліпідну мантію.
  3. Захист вітамінів E і C від дії вільних радикалів.
  4. Відновлюючу і протизапальну дію. Завдяки цій якості її включають до складу засобів для боротьби із запаленням і роздратуванням чутливої шкіри.

Як альфа-ліпоєва кислота діє на шкіру?

Ліпоєва кислота синтезується тваринним організмом. Проте з віком швидкість її вироблення сповільнюється, що можна відразу помітити станом шкіри. Це пов'язано не тільки з антиоксидантними властивостями. Крім цього якості, АЛК забезпечує:

  • захист, зберігаючи цілісність клітин, знаходячи і знищуючи вільні радикали;
  • омолодження, запобігаючи глікації, обмежуючи пошкодження колагенового каркаса, відновлюючи пошкоджений колаген;
  • розгладження, зменшуючи пігментні плями, зморшки і запалення.

При правильному використанні косметики на основі альфа-ліпоєвої кислоти можна домогтися омолодження, оздоровлення, освітлення і комплексного відновлення шкірного покриву.

 

Застосування в косметології

Кислоти – одні з основних компонентів косметичних засобів. Деякі з них допомагають відлущувати омертвілі клітини і відновлювати цілісність шкірного покриву, інші – покращують клітинний метаболізм, усувають зморшки, вирівнюють шкірний рельєф. Ізомер ліпоєвої кислоти відноситься до других. Її включають до складу кремів, масел, тоніків та іншої косметики, що підходить для щоденного використання.

Корисні властивості АЛК відзначили і ті, хто віддає перевагу користуватися косметикою домашнього приготування. Зазвичай її додають в маски, які допомагають боротися із запаленням шкіри, пігментними плямами і зморшками. Однак косметологи рекомендують все ж користуватися засобами фабричного виробництва, які проходять численні тестування та апробацію.

Для підтримки здоров'я і краси шкіри можна користуватися:

  • кремами для шкіри навколо очей,
  • сонцезахисними засобами,
  • антивіковими кремами і сироватками,
  • лосьйонами і маслами після засмаги, косметикою проти акне.

Косметична продукція на основі АЛК діє дуже м'яко, тому її можна використовувати для щоденного догляду за ніжною шкірою навколо очей. Крім того, її застосування рекомендовано в літній час, коли інтенсивність впливу ультрафіолетових променів зростає. Вона також допомагає нормалізувати роботу сальних залоз, поліпшити стан проблемної та жирної шкіри.

 

Обмеження по застосуванню

Альфа-ліпоєва кислота – речовина природного походження, у якого практично немає протипоказань. Проте лікарі і косметологи не рекомендують застосовувати косметику на її основі при індивідуальній непереносимості. Для цього перед початком використання необхідно протестувати крем або масло на невеликій ділянці шкіри. Також не рекомендується застосовувати косметичні засоби дітям, вагітним і годуючим жінкам.

Джерела:

  1. І. А. Строков А. С. Фокіна «Альфа-ліпоєва кислота — основне фармакологічне лікування діабетичної полінейропатії в стаціонарі і поліклініці», 2017 р.
  2. О. В. Воробйова «Альфа-ліпоєва кислота — спектр клінічного застосування», 2012
  3. Реєстру лікарських засобів. РеЛеС.ру Тіоктова кислота, 2000 р.